Lönelista invandrare utlandsfödda

 .

1) Definition fattig 11.000

2) Papperslös 25kr timmen

3) Asylsökande 300kr dagen

4) Ensamkommande 7.000 månad

5) Instegsjobb 10.000 månad

6) Socialbidrag invandrare 10.000

7) Arbetstillstånd 13.000

—————1) Definition fattig 11.424kr ————

Definition fattig 11.424kr

Fattigdom definieras i rapporten som att familjen behöver försörjningsstöd, det som tidigare kallades socialbidrag, eller att den disponibla inkomsten för en vuxen och ett barn ligger under 11 424 kronor per månad.

—————2) Papperslös 25kr timmen ————

Papperslös 25kr timmen

Vi möter fler papperslösa över hela Malmö.

Mustafa, den irakiske bilplåtslagaren som jobbar i oljehamnen. Han jobbade vitt i flera månader men började efter Migrationsverkets tredje avslag jobba svart igen. Samma jobb, fast bara halva lönen.

22-årige Omar, efterlyst för att utvisas, som jobbar på en billackering norr om Malmö.

Livvakten Said som jobbar i en jourbutik i östra Malmö för 25 kronor i timmen.

Hassan som jobbar i en möbelaffär för 19 kronor i timmen.

Karim som jobbar på en billackering för mellan 22 och 28 kronor i timmen.

Hur många befinner sig i samma situation? Vi frågar alla vi möter. Och får uteslutande svaret: ”Alla.” Alla asylsökande, åtminstone alla de känner.

Hur skulle de annars klara sig med dagersättningen på 61 kronor från Migrationsverket, resonerar de. En ersättning som dras in helt när ett utvisningsbeslut tas.

————— 3) Asylsökande 300kr dagen—————

Asylsökande 300kr dagen

– Det blir inte mer än 300 kronor om dagen, säger Ali.

Han jobbar på en biltvätt som ligger en bit utanför Göteborg. Han tvättar bilar för hand 10 timmar om dagen. Det är ett hårt arbete och han berättar hur hans ben domnar. Men han säger att han har vant sig vid att leva såhär. Ali har bott i Sverige sedan 2007, de senaste två åren som gömd flykting.

P1-programmet Kaliber kan i dag avslöja hur billiga biltvättar som sysslar med handtvätt utnyttjar papperslösa och asylsökande som svart arbetskraft för att kunna erbjuda billig handtvätt till kunderna för runt hundralappen.

De billiga biltvättarna har blivit fler och fler de senaste två åren och även myndigheterna har har fått upp ögonen för de här illegala verksamheterna.

Conny Svensson är nationell samordnare för allt som har med kontanthandel att göra på Skatteverket.

– Alla som driver den här typen av verksamheter är inte oseriösa, men runt om i landet har vi sett många verksamheter som är oseriösa. De som jobbar på de här biltvättarna jobbar under sådana förhållanden att det är att likna vid ren människohandel, säger Conny Svensson.

—————4) Ensamkommande 7.000 månaden —————

Ensamkommande 7.000 månaden

Sverigedemokraterna menar att man tar platser från den ordinarie verksamheten. Men inte heller det stämmer. Habo kommun kommer, precis som förra året, att erbjuda 30 ungdomar fyra veckors feriepraktik med en lön på maximalt 7.200 kronor i lön.

————— 5) Instegsjobb 10.000 månaden—————

Instegsjobb för flyktingar

100 nya instegsjobb. Det är kommunens målsättning för att öka sysselsättning bland nyanlända invandrare/flyktingar. Pengar till det finns inte avsatta i årets budget.
– Men pengarna ska fram, säger Kenneth Persson, S.

Han uppskattar kostnaden till cirka 10 miljoner. Avslutat instegsjobb berättigar till A-kassa och det är statliga pengar.

Vi tror detta är instegsjobb… lågutbildade flyktingar som bara klarar ett antal

Instegsjobb 10.000kr månaden

Moderaterna vill skrota nuvarande regler för det så kallade arbetsvillkoret i a-kassan. En intjänad låg månadslön bör kvalificera till a-kassa i framtiden istället för dagens krav om ett visst antal arbetade timmar, det säger arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé till Ekot.

Moderaterna föreslår att en arbetslös som kan visa att den det senaste halvåret haft en snittlön på någonstans mellan 8 000 och 10 000 kronor, även om tjänsten bara är på 25 procent, ska ha rätt till a-kassa.

Moderaterna skickar här upp en testballong, alla partier i riksdagen är ju representerade i den stora parlamentariska Socialförsäkringsutredningen som nästa år ska ha ett samlat förslag över hur framtidens försäkringar ska se ut, här är a-kassans utformning en del.

Tomas Tobé hoppas och tror att resten av allianspartierna är med på tåget, men tror också på en överenskommelse över blockgränsen.

– Ja vi har ju från början varit tydliga med att vi hoppas att Miljöpartiet och Socialdemokraterna är beredda att ta ansvar för Sverige och att vi bygger hållbara trygghetssystem tillsammans.

—————6 Invandrare socialbidrag—————

2012: Flyktingar får socialbidrag 3 första åren?

Staten betalar kommunernas kostnader för försörjningsstöd under det år flyktingarna anländer plus ytterligare tre år. I vissa fall har Invandrarservice gjort utbetalningar i upp till sju år.

2012: Anders Borg: Invandrare ska jobba mot socialbidrag

Kombinationen av socialbidrag, bostadsbidrag och etableringsbidrag gör att drivkraften för unga och invandrare att gå in på arbetsmarknaden är alldeles för svag.

Det menar finansminister Anders Borg (M), som nu vill att villkoren ses över och kraven skärps.

-Det här är den svenska modellens Akilleshäl. Det är inbyggda drag i ett väl fungerande samhälle som vi måste göra någonting åt. Man måste bli tydligare med möjligheterna att ställa krav, säger han till SVT.

-Man ska delta i utbildningar, man ska komma till klasserna, man ska fullgöra sin praktik och man ska lära sig svenska och framför allt skaffa sig en svenska som gör att man ha yrkeskunskaper, förklarar Anders Borg.

-Det handlar både om möjligheter, krav och drivkrafter, sammanfattar Borg.

2011: Skapar socialbidragsberoende

– Vi upplever att vi producerar socialbidragstagare på löpande band nu. Så kommenterar Åke Carlsson (C), kommunalråd i Uppvidinge kommun, Arbetsförmedlingens utvärdering av det nya systemet med etableringslotsar för nyanlända.

————7 Arbetstillstånd 13.000—————

Arbetstillstånd 13.000

  • du kan försörja dig på det arbete du erbjudits.
  • arbetet är av en sådan omfattning att lönen är minst 13 000 kronor i månaden
  • din arbetsgivare har annonserat tjänsten i Sverige och EU under minst tio dagar.(Vid nyrekrytering.)
Annonser
av 24misslyckande